Hoe haal je geld uit je moestuin?

14 mei 2016 , In: Little Budget, Little Lifestyle
1

Ik heb geen groene vingers en de planten in mijn huis zouden allemaal dor in hun pot hangen als ik niet met een ex-tuinman samenwoonde. Eentje die zijn orchidee al twaalf jaar opnieuw laat opbloeien waar anderen (ik) de plant na het afvallen van de bloemen in de prullenbak zou werpen. En toch…. ben ik sinds een paar jaar erg groen van doen. Ik heb een moestuin. En wie mij goed kent, weet waarom: het levert me iets op.

Sla moestuintjes moestuin albert heijn AH wat levert het op geldEr zijn vele berekeningen op internet te vinden over hoeveel je daadwerkelijk bespaart met het onderhouden van een
moestuin. Mijn moestuin is niet zo groot, maar als je wel een aardig tuintje tot je beschikking hebt, kun je daar (zegt men) zo’n tien euro per week mee besparen. Ikzelf doe het voor minder, maar toch is het de moeite waard. De afgelopen jaren ben ik een beetje aan het uitzoeken geweest wat ik goed kan verbouwen (want een tuintalent ben ik nog steeds niet) en wat ik ook nog daadwerkelijk eet. Ik heb niet overal evenveel zon in mijn tuin, dus niet elk experiment is even succesvol geweest. 

Wat bij mij werkt (en dus bij iedereen)
Ik weet nu dat rucola het vrijwel overal goed doet en dat het bovendien als een malle aangroeit. Als ik het niet zelf kweek, dan koop ik iedere week een zak voor in mijn pastagerechten, in mijn salade of voor op mijn broodje kaas. Dat scheelt me dus bij Albert Heijn een euro per week. Vorig jaar had ik zelfs zo veel rucola dat ik er meerdere keren stamppot van heb gemaakt. Laten we zeggen dat ik mezelf voor iets meer dan de helft van het jaar kan voorzien van rucola, dan levert mij dit al gauw dertig euro op. Waarmee je dus simpel een kaartje voor een theatervoorstelling hebt verdiend. Hetzelfde geldt voor courgette: verbouwen is een eitje en je kunt er minstens iedere week een eten. Nu zijn courgettes iets goedkoper dan rucola (gemiddeld kosten ze 70 cent) en is de oogst niet zo groot als bij de raketsla, maar het levert je toch al gauw minstens een euro of negen op, wat zoveel is als een douchegel bij Rituals.

courgette moestuintjes moestuin albert heijn AH wat levert het op geldMuntthee en pompoensoep
Dan munt. Dit gebruikt niet iedereen, maar ik wil het toch als tip geven omdat het zo goed groeit, op welke plek dan ook. Zelfs in een pot. Ga jij maar eens uitrekenen hoe duur een glas muntthee is in een restaurant en wij begrijpen elkaar. Bieslook, ook zoiets. Ik heb het vorig jaar geplant en ik hoef de komende jaren geen plantje van € 1,80 te kopen. Dit jaar ga ik voor het eerst basilicum proberen, ook een kruid dat ik veel gebruik en waar ik nogal wat op kan besparen. En dan vergeet ik bijna de tomaten! Tegen cherrytomaatjes valt niet op te plukken in mijn tuin en ik maak daarnaast ook nog liters soep van pompoenen (over prijzige groenten gesproken).

Een week boodschappen gratis
Al met al gaat het misschien om een paar euro, maar wel een paar euro waar je weer hele andere leuke dingen van kan doen. Als ik even snel reken, levert het me in waarde een hele week gratis boodschappen over een jaar gezien. En oké ik geef toe: het is ook nog relaxed om in de tuin te werken, het is natuurlijk hartstikke leerzaam voor de kinderen, het staat leuk en het is echt te gek om te zien hoe een zaadje uitgroeit tot iets wat je echt kunt eten.

Overigens heb ik bijna mijn hele moestuin gekweekt op de moestuintjes van Albert Heijn. Het enige wat ik nu nog ga uitzoeken, is hoe ik pijnboompitten kan kweken. Want man, wat zijn die lekker, maar afschuwelijk duur! Mocht ik er achter komen, deel ik het uiteraard hier.

 

 

Leave a Comment

    • iris
    • 17 mei 2016
    Beantwoorden

    Krijg er helemaal inspiratie van! top!